Fitzroy Street Residence | $600k | Under Construction

This project explores a compact residence for a downsizing retired couple on a small 275 sqm inner city block. Recently constructed surrounding houses contribute little to the streetscape, provide no usable external space and have upper level windows requiring heavy screening to eliminate over looking of adjacent properties. Careful examination of the surrounding built form presented opportunities to challenge planning policies whilst generating no adverse impact on adjoining neighbours. Our proposal establishes a generous highly usable outdoor courtyard extending on previous versions of our 'courtyard house' typology. The upper level employs a mono pitch roof falling towards the rear of the block locating the house‚Äôs bulk on the streetscape. Brown bricks borrowed from the surrounding context are used at lower level whilst the upper level shifts to a contemporary white brick with corbelled features. The garage, entry and balcony canopies as well as the balcony balustrade employ black folded sheet aluminium forms used in previous projects such as Standby Espresso. We believe the project will achieve an outcome with a significant level of amenity for its owners, whilst also contributing to the streetscape on a challenging and compact inner city block.