Sorrento Junction Activation | $800k | Currently in Documentation

The triangular junction site sits half way between both major carparks at Sorrento Quay Boardwalk and resultantly has the lowest level of activity. Located between the Breakwater building and older portion of the centre the built form in this area is transition between traditional and contemporary architectural languages at the centre. In general the standard of the built form, public realm infrastructure and resultant experiential qualities in this area can be improved. The lack of human scale qualities contribute to the level of activity as well as the ability of this space to retain people for significant periods of time. 

This junction however has the unrealised potential to become an engaging, highly usable public space at the heart of the Sorrento Quay Boardwalk complex. Using a ‘streetscape activation’ approach our proposal establishes the conditions to encourage active use of this space for longer periods of time.This space is highly visible from a large portion of the surrounding centre including the beach. A folded aluminium roof referencing the traditional pitched roof forms at the centre, in a contemporary architectural language, is proposed at a generous height to communicate the presence of a new usable public space to its wider urban context and encourage movement towards the space. At boardwalk level a series of six identifiable and engaging Parklets (micro public spaces) provide unique qualities. Each Parklet uses timber as its base material to maintain a contextual link to the existing centre whilst establishing a sense of ‘place’ encouraging use by people. The Parklets are also arranged to establish a small Performance and Activity Space establishing the ability to hold small events attracting further people to this area of the centre.